NL - ORIGINS

picture of tea field or typical Japanese history visual

De oorsprong van Matcha kan getraceerd worden naar de Tang-dynastie in China dat plaatsvond tussen de 7de en de 10de eeuw. Gedurende deze tijd werden theebladeren gestoomd, verpulverd en in blokvormen geperst om zo de thee gemakkelijker te vervoeren.

Het was Eisai, een Japanse boeddhistische monnik die het grootste deel van zijn leven in China had doorgebracht en in 1191 definitief terugkeerde naar zijn thuisland, dat deze methode in Japan introduceerde door het meebrengen van theezaden en de Zen boeddhistische methode voor het bereiden van deze groene thee in poedervorm. 

Kort na Eisai's terugkeer naar Japan, werd deze unieke cultivatie methode van de groene thee-plant verder geperfectioneerd door de Zen boeddhisten. Deze methode, die we tot op vandaag nog gebruiken onderscheidt matcha groene thee van andere groene thee, of groene thee poeders.

Kortom, alle Matcha is een groene thee poeder, echter niet alle groene thee poeders zijn matcha. Als er goedkope "matcha" te koop wordt aangeboden, bestaat er een goede kans dat de 6 unieke stappen, cruciaal voor de smaak en gezondheidsvoordelen van de authentieke matcha, niet gevolgd worden: 

1. In tegenstelling tot gewone groene thee, worden de matcha thee bladeren overschaduwd om zo het chlorofyl en L-theanine niveau te verhogen. Dit geeft matcha een natuurlijke zoetheid en levendige groene kleur, terwijl de aanmaak van antioxidanten worden gestimuleerd, tot 137 maal meer dan gewone groene thee.

2. Alleen de twee bovenste blaadjes van elke nieuwe scheut worden met de hand geplukt. Dit garandeert het gebruik van alleen de jongste, groenste en meest tedere bladeren voor onze matcha.

3. Deze selectie van verse blaadjes wordt dan gestoomd om oxidatie (geoxideerd theebladeren hebben een staalsmaak en muffe geur) te voorkomen en worden dan gedroogd door middel van luchtventilatie.

4. De gedroogde bladeren worden vervolgens gesorteerd op basis van kleur, textuur, smaak en aroma. Alleen de beste bladeren worden opgenomen in Matcha Moments.

5. Het steeltje en de nerven worden uit de gesorteerde theebladeren weggenomen om de bitterheid te verminderen. De thee in deze fase heet 'tencha'.

6. Na de intensieve taak van het wegnemen van steeltjes en nerven, worden de bladeren zeer voorzichtig gemalen tot poeder tussen twee grote granieten wielen. Deze tijdrovende bezigheid, waarbij het 1 uur duurt om ongeveer 30 gram Matcha poeder te malen, wordt zeer voorzichtig gedaan om zo het schroeien van de bladeren te voorkomen.

7. Tot slot wordt onze matcha na het malen onmiddellijk hermetisch afgesloten in Japan. Daarna wordt onze matcha via expres luchtvracht verscheept en komt al enkele dagen later aan in Europa. Hierdoor kunnen we wij het meest verse product garanderen.

8. Onze matcha wordt pas gemalen op aanvraag en enkel besteld in kleine hoeveelheden, zodat wij jullie de beste matcha beleving kunnen aanbieden. We wensen jullie veel matcha genot!